Başarı Hikayeleri
Hayatımın Dönüm Noktası…
Sancılı ve üzücü istifa sürecinin ardından, 36 yaşında kariyer değişikliğine kafayı takmış biri olarak , kendimi eve kapatıp her türlü sosyallikten uzak yaşam denemeyecek o evreden sesleniyorum size.”Hey! Merhaba. Yaptığım tüm fedakarlıklara değdi. Eğer sen de böyle bir süreçten geçiyorsan asla pes etme. Çünkü ben başardım!”
Başarımı buradan haykırmadan önce belirtmem gereken bir teşekkür kısmı var. “Deli değilim…Sadece İş Değiştiriyorum” binlerce kişiye ulaşarak , beğeni ve yorum aldı. Ama teşekkür edeceğim kısım bu değil. Bu aslında içimi acıtan, beni üzen bir kısım oldu. Anladım ki farklı sektörlerde olsak dahi hepimiz aynı sıkıntılarla mücadele ediyoruz. Stres, mutsuzuluk, hak edilmeyen kariyer, ailelerimizden çaldığımız zamanlarda verdiğimiz emeklerin karşılığında değer görememe, mecburiyetlerimiz… daha yüzlerce olumsuz duygu. Bunca olumsuz duygu arasında ben “istifa ettim” dedim ve siz kendiniz etmişcesine mutlu oldunuz. TEŞEKKÜRLER!
İstifa ettim etmesine ama 2. zorlu etaba giriş yapmam çok geç olmadı. Hayatın gerçekleri durur mu? İşsizliğimin birinci ayında banka hesabımda gelenin hiç, gidenin ise maşallah olduğu o an dedim ki “Merhaba işsizlik”. Uyanıp, telaşsız şekilde ev içerisinde huzurla zaman geçirmek ve sabah kahvesi eşliğinde pijamalarla keyif yaptığım o hayat gitti, yerine panik ve korku hali geldi. Bu duygulardan kurtulmaya çalışsam da, karar verdiğim veri analistliği kariyeri için eğitimlere odaklanmam , başka şeye kafa yormamam gerekliliği de ayrı stres yarattı. Bu olumsuz hali üstümden atmak için ya mesajlarınızı okudum ya da 30 yaşından sonra kariyer yapmış o meşhur 6 insanı araştırdım. Anlık bir şeylere çözüm olsa bile genel ruh halim maalesef değişmedi. Çalıştığım zamanlardan daha beter oldum. Uzman birilerinin desteğine ve motivasyonuna ihtiyacım olduğunu anladım ve burnumun dibinde olan bu desteği bulmam da zor olmadı 🙂
Kariyer değişimi kararımdan itibaren beni destekleyen herkes bir yana bana yol haritası çizen “Veri Bilimi Okulu” bir yana. Çoğunuz bu yazıyı reklam amaçlı olduğunu düşünerek okuyabilir fakat bu kısımdan sonrasını 9 yılını eğitim vererek geçirmiş biri olarak yazacağım. Çünkü bu kısım hayatımın dönüm noktasını anlatıyor.
Binbir kararsızlık ile aklımda hiç kariyer değişim fikri yokken kayıt olduğum “Veri Bilimi Okulu” ve Linkedin’de de çok yakından takip ettiğim Vahit Keskin hocam, mentörlük sistemleri ile bir araya geldiğimiz ve onlarca soruma cevap verdikleri yetmiyormuş gibi dertlerim ve karamsarlıklarıma karşı bana gaz veren, beni motive eden Mehmet Aktürk ve Özlem Çağrıcı hocalarım ve tabii ki enerjisi her daim yüksek ekip arkadaşlarım… Bunca güzel duygu iki ayda sadece sanal ortamdan hissedilebilir mi?Anlatılmaz, yaşanır :). Vahit Hocanın eğitim sisteminin aşırı düzenli, anlatımının akıcı, herkesin anlayacağı şekilde olduğundan , mentörlük sisteminin 7/24 hizmet verdiğinden, her hafta en az iki proje yapar hale geldiğinizden, ek derslerinin kalitesinden bahsetmeyeceğim. Ayrıca hiç bilmeyen için bu kadar zor bir alanda eğitim alırken yaşadığınız olumsuzlukları farkedip, her düştüğünüzde sizi ayağa kaldıracak şekilde planlanan “after party” lerden de bahsetmeyeceğim. Çünkü burda anlatmayacağım her detay için ayrı bir yazı serisi çıkar. Anlatacağım tek kısım anlatamadıklarım sayesinde hayatımın dönüm noktası dediğim kısım olacak. Çünkü “Veri Bilimi ve Makine Öğrenmesi Bootcamp”imin yarısında , veri analistliğini sadece meslek olarak bilen ve başka hiçbir bilgisi olmayan ben İŞ BULDUM. Hem de Yapay Zeka -Makine Ögrenmesi ekibinin bir parçası olarak. Başardım mı? EVEEETTTTTTTT!!!! An itibari ile 30 yaşından sonra kariyerini değiştiren o başarılı 6 insan arasında olmayabilirim(olsa fena olmazdı) ama ben her şeye rağmen; “bu yaştan sonra kariyer değişimi risk”, “her ay maaşın yatıyor daha ne istiyorsun?”, “40 yaşına geldin hala mı eğitim?” , “burdan çıkarsan işsiz kalırsın”… diye söylenen herkese inat , BAŞARDIM.
Ve son olarak; mutsuz olduğunuz bir yerden uzaklaşmak veya kurtulmak için risk alarak yola çıkmanız gerekiyorsa yol arkadaşlarınızı sizi tanıdığına inandıklarınızdan ve güvendiklerinizden seçin. Yolda yalnız olduğunuzu hissediyorsanız da bu yazıyı bir kez daha okuyun. Ve şuna inanınki bir gün”çok zordu ama başardım” diyeceksiniz.
Yasemin Arslan
Machine Learning Developer
“Bu eğitime Vahit hoca’nın başka bir online eğitim platformundaki eğitimi sırasında kayıt olmaya karar verdim. O zamanlar eğitim hakkında çok bilgim olmasa da Vahit hoca’nın konuları basit ve herkesin anlayabileceği dilde sadeleştirerek anlatması bana konuya ne kadar hakim olduğu izlenimini verdi. Piyasadaki farklı eğitmenlerin farklı eğitimlerini gözlemleme şansım oldu. Daha önce çok kez online eğitimlerden gördüğüm kadarıyla eğitmen ve program içeriğini gözeterek aralarından en iyisi olarak değerlendirdiğim bu programa hemen kayıt olmaya karar verdim.Kayıt olurken programlama, bazı teknik terimler ve daha önce görmediğim konularla ilgili bazı endişelerim vardı. Kayıt olma aşamasından yavaş yavaş kursun sonuna geldiğimiz şu zaman diliminde bir kez bile verdiğim paranın ve zamanın boşa gittiğini düşünmedim. Gerek program öncesi eğitimleri, gerek program sırasındaki sorulan sorulara verilen cevaplar inanılmaz derece iyi bir seviyedeydi. Gecenin geç saatlerinde bile yaşadığım probleme cevap bulabiliyor ve öğrenme iştahımı kaybetmiyordum. Projelerin günlük hayattaki karşılıklarını bulduğunu görebilmek ve hayatımıza dokunduğunu hissetmek de bize sadece teori odaklı değil gerçek hayata uygulama alanının da ne kadar geniş ve kapsamlı olduğunu gösteriyordu.Gelecekteki kariyerimde veri odaklı karar alma stratejileri üzerine şekillendirmek isteyen İşletme son sınıf öğrencisi olarak katıldığım bu eğitimden oldukça memnunum ve bitmesine üzülsem de öğrendiğim içerikler bakımından programın beklentilerinize istinaden yeterli doygunluğa ulaşmış durumda olduğunu düşünüyorum. Eğer katılıp bir şeyler öğrenmek amacınız varsa ve haftalık düzenli periyotlarla ciddi eforlar sarf ederek yeni kazanımlar elde etmeyi düşünüyorsanız bu program tam sizin için diyebilirim. Eğitim bitse de biz pedal çevirmeye devam edeceğiz…”
Hasan K.
Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü son sınıf öğrencisi
“Gerçekten ülkedeki en iyi eğitimlerden biri olabilir. Bu görüşü belirtirken kendi gelişimine ve eğitimine uzun yıllar harcayan biri olduğumu da eklemek isterim. Hayatımda aldığım hizmet, eğitim, ürün gibi şeyleri değerlendirirken her zaman fiyat-performans ilişkisine bakarım. Kesinlike bu eğitim "underrated". Vaad ettiğinden ve ederinden çok çok daha fazlasını veriyor. Daha önceden almadığınız bir eğitim için bunu tahminlemek zor olacaktır. Ancak bu eğitimin sonunda bunun ile ilgili bir model kuracağınızın garantisini verebilirim.Burada gerçekten A-Z'ye bir iş yapılıyor. Sadece popüler konular değil, bu alanda çalışmak kendini geliştirmek isteyen insanların temas edebileceği tüm detaylar vakit doğrultusunda işleniyor. Gerçekleştirilen projeler ile bunlar tamamen pekişiyor.Ekibin ruhu ve dayanışmasından tutun içerideki organizasyon ve işleyişe kadar her şey ilmek ilmek işlenmiş. Hiçbir zaman boşlukta gibi hissetmiyorsunuz. Her düştüğünüzde sizi kaldıracak biri oluyor gerek ekipten, gerek katılımcılardan. Tüm bunların yanı sıra içeride gerçek bir mentörlük var. Bu mentörlük sizin python syntax öğrenmenize de yardımcı oluyor, cv'nizi de kontrol ediyor, iş görüşmenizden önce size moral verip olası soruları da paylaşıyor, yaptığınız ödevleri kontrol edip eksiklerinizi de söylüyor vs. Daha aklıma gelmeyenler için ekipten de özür dilerim açıkçası.Ben programın 2.ayında iş bulanlardanım. 33 yaşımda sektör değiştirdim ve bugüne kadar yaptığım biriktirdiğim bütün tecrübeleri başka bir tarafa bıraktım. Bu program olmasa bunu asla gerçekleştiremezdim. Bu nedenle her birinize bir kez daha tek tek teşekkür ederim.Elinize, emeğinize, aklınıza, kalbinize, ruhunuza sağlık. İyi ki varsın VBO.”
Batuhan Bilge Elersu
Data Analyst and Reporting Analyst
“Merhaba, ben Furkan Önal. ODTÜ İktisat mezunuyum ve şu anda özel bir bankanın Hazine Bölümü’nde çalışıyorum. Daha önce çeşitli online platformlar aracılığı ile veri bilimi alanında eğitimler aldım fakat yapbozun bir parçası eksik kalıyordu her eğitimde. Bu eğitimde ise konunun teorik boyutundan uygulama kısmına, iş hayatında karşılaşılan örneklerden mülakat sorularına kadar her şey mevcut. Ayrıca Vahit Hoca dersi klasik bir yaklaşımla değil de konunun gerekli olan en ince ayrıntısına kadar girip bunu sıkmadan anlatabiliyor. Programın hangi ara sonuna geldiğinizi anlamıyorsunuz. Her hafta ödev verilmesi, sadece ödev vermekle kalınmayıp takibi ve çözümlerinin yapılması, 7/24 her sorunuza cevap verebilecek şekilde tasarlanmış bir yapının mevcut olması bu eğitimi diğer tüm eğitimlerden farklı kılan bir diğer nokta. Programların bilgisayara kurulmasına kadar yardımcı olunan bir eğitim programında size kalan tek şey çalışmak oluyor, Veri Bilimi ve Makine Öğrenmesi alanında çalışmak veya bu alanı öğrenmek isteyen herkesin sadece yönlendirmeleri takip ederek koluna bu altın bileziği takması işten bile değil. Teşekkürler Vahit Hoca, Teşekkürler VBO.”
Furkan Önal
Senior Treasury Dealer & Data Analyst
“Programa girmeyi birkaç ay bekledim ama beklediğime cidden değdiğini düşünüyorum 🙂 Her hafta canlı dersler ve gerçek hayat verileriyle yapılan projeler oluyor. Sınıflara bölünmüş katılımcılar ve her sınıfın mentorlarıyla mentor yardımcıları var, bayağı ilgililer, mesela hasta olduğumda geri kalmamam için sonradan bana özel ek ders vermişlerdi 🙂 Ayrıca sektörden de karşılaşacağınız kişilerle beraber çalışma imkanınızın olması da güzel bir deneyim. Siz pedal çevirmeye devam ettiğiniz sürece öğrendikleriniz teorikte değil pratikte kalıyor, biteceği için üzgünüm, her şey için çok teşekkürler 😢
Mezun olduktan hemen sonra bir teknoloji firmasında iş zekâsı danışmanı olarak çalışmaya başladım, yoğun bir iş temposuyla beraber yürüttüğüm eğitim benim için her ne kadar zorlu bir süreç olsa da bir o kadar da keyifliydi. 🙂 “
Tuğçe Uysal
SAP BI Consultant
“Sektör tecrübesi olup bu alanda kendisini geliştiren birisi olarak pratiğimi daha da geliştirmeye ihtiyacım vardı. Farklı alanlarda projeler yaparak uzmanlığımı geliştirmek ve aynı zamanda da sektörde de yeri olan hem github hem de Kaggle platformlarında önemli ölçüde ilerlemek için bu programa başvurdum. Eğitim içeriği gerçekten de profesyonel çalışmaların sonunda elde edilen tecrübelere göre hazırlanmış. Bunu projelerin hem kodlama tarafında hem de proje öncesi anlatılan teorik bilgi tarafında da gördüm. Vahit Bey başta olmak üzere Veri Bilimi Okulu destek ekibi ve arkadaşlarımın desteğiyle motivasyonum hep yüksekte tutuldu ve yine onların sayesinde projelerde yaşadığım sorunların üstesinden de kolayca geldim. Eğer siz de hem bu ailenin bir parçası olmak hem de sektör tecrübesiyle birlikte oluşturulmuş bu bilgilere hızlandırılmış bir eğitim ile edinmek isterseniz hiç düşünmeden başvurun derim. Programa emeği geçen herkese tekrardan teşekkür ederim.”
Gürkan Şaman
Turkcell – Expert Growth Analyst
“15 yıllık iş deneyimim sonrasında keskin bir dönüş yaparak kendime yazılım, daha spesifik olarak Veri Bilimi alanında bir kariyer hedefi koydum. Mühendisim, ama bu alanda bir eğitimim ya da deneyimim yok, ama bolca ilgim vardı. Veri Bilimi alanında internette pek çok kaynak var, uzunca bir süre bulduğum kaynaklarla ilerledim, kendimi geliştirmeye başladım, fakat ayırdığım zaman ve emeğin karşılığında beklediğim gelişimi maalesef katedemedim, öğrenmem gereken çok fazla şey olduğunu ve benim hala istediğim seviyeye gelemediğimi her fark ettiğimde tedirginliğim arttı. Kendime bir yol haritası çizmeyi başaramadım.Udemy’deki eğitimlerinden faydalandığım Vahit Keskin Hocanın bir bootcamp’i olduğunu duyduğumda bir şans vermek istedim. Ön hazırlık evresinden itibaren sürecim bol çalışma ve karşılığında güzel bir ilerlemeyle devam etti. Derslere başladığımızda her konu teorisiyle, iş hayatında karşılaşılabilecek problemler ve çözümleriyle, projelerle desteklendi, çok çalıştım, hocalarıma çok soru sordum, bazen kaygılandım ama bu süreçlerin hiçbirinde kendimi yalnız hissetmedim çünkü hocalar hep yanımda, bana desteklerdi. Güzel bir aile ortamında bootcamp’i tamamladım. Bu kadar kısa sürede bu kadar güzel bir gelişim sağlayacağımı açıkçası hiç tahmin etmiyordum. Şu an rahatlıkla bu alandaki makaleleri okuyabiliyorum, code review yapabiliyorum ve iş mülakatlarında kendime güvenerek bu alanda konuşabiliyorum. Derslere başlamadan önce konu başlıklarını internette aratmış, pek fazla bilgi bulamamıştım, mülakatlarda girmeye başladıktan sonra fark ettim ki bu konular şu an şirketlerin üstünde uğraştığı konularmış. Bu bootcamp’e katılmak, Veri Bilimi kariyerimde yaptığım en doğru şey oldu. İyi ki VBO diyorum.”
Pınar Doğan
Manager at KPMG Türkiye : Data, Analytics and Digital | MSc. Big Data and Business Analytics
Merhaba Arkadaş,
Veri Bilimi ile ilgili bir yola koyulmak istiyorsun ama karanlık yollardan geçerken bir fener arıyorsun, ya da belli parçaları oluşturdun ve bu resmi anlamlandırmak için bir rehbere ihtiyaç duyuyorsun. İlk önce şunu söylemek isterim ki doğru yerdesin.
Bundan tam bir yıl önce ben de senin gibi yola çıkanlardanım. YTU Makine Mühendisliği’ni bitirdikten sonra iş hayatına atıldım ve 5 yıldır bir İsveç firmasının Yurtdışı Satış Departmanı’nda çalışıyorum. Aklımda birçok soru, meşguliyet varken mesailerle dolu günler geçiyordum ama aynı zamanda kafaya koymuştum, öğrenecektim.
Açıkça söylemek gerek ki bu yoğunluğun ortasında hata yapma, zaman kaybetme lüksüm yoktu. Bir yola çıkıyorsam diğer her şeye mutlak bir güven duymalı, tek odağımı ise vereceğim zamana ve emeğe indirgemeliydim. Eğitimin sonuna gelirken şunu kesinlikle söyleyebilirim ki; iyi ki bu eğitime katılmışım.
Ben de çok çalışanlardanım, işe gitmeden önce uyanıp dersleri tekrar ettiğim de oldu, iş araları kodları gözden geçirdiğim de oldu, akşam eve gidip yemek yediğim sırada notlar aldığım da oldu. Hafta sonlarını tamamen bu kurs için ayırdım ve verilen ödevleri yapmaya çalıştım. Birçok defa çok zorlandım ama bu zorluklar sayesinde araştırmayı ve öğrenmeyi öğrendim.
Diğer bir konu da bilinmezlikler o kadar fazla ki sürekli soru soracağın birilerinin olması ve bir kere bile cevapsız kalmamak muazzam hissettiriyor. Her şey başından sonuna kadar inanılmaz planlı, her satırın, her detayın farklı bir önemi var ve bunu fark etmeden öğreniyorsun. Ve bunlar şansa olmuyor, kurs, Veri Bilimi Okulu destek ekibi muazzam olsa da katılanlar ve başarılı olmak isteyenlerin azmi ve çalışkanlığı da bir o kadar takdir edilmeli bence. Emek olmadan yemek olmuyor maalesef, bir şeylerden vermeden başka bir şeyleri elde edemiyorsun. Çok çalışacağınız, çok yorulacağınız ama bunları yaparken her zaman destekleneceğiniz ve öğrendikçe de tarifsiz keyifler alacağınız bir süreç yaşayacaksanız.
Eğer kararlıysanız, emek vermeyi kafanıza koyduysanız bir saniye bile düşünmeyin. Kesinlikle sonunda hem bilgi birikim olarak hem de mesleki olarak kazanan siz olacaksınız.
HADİ PEDALLAMAYA BAŞLAYIN!
Serdar Önay
Systemair Türkiye şirketinde Software Development Engineer II Jr. Data Scientist
“Uzaktan hayal gibi görünen dünyanın içine girdiğimde endişenin yerini merak duygusuna bırakan bir süreçle karşılaşınca gerisini de getirmek için şevkle devam etme, pedal çevirme kararını almak çocuk oyuncağı oldu. Emeği geçenlere teşekkürler."
Muhammet Koçak
Data Scientist/Engineer
“Bu eğitime katılmadan önce çok kararsızlığım vardı çünkü, piyasadaki üniversitelerden bu konuda kurs veren bir eğitim almıştım ama iris data seti gibi datalar ile çalışılmıştı. Piyasaya yönelik değil daha çok teori ağırlıklı bir eğitim olmuştu. Fakat iş hayatında farklı problemler çıkınca uygulama yapmış olmak daha faydalı olmaktadır. Bu yüzden ee kurs hakkında tereddütlerim vardı, piyasadaki kurslardan farklı mıydı gerçekten?Vahit Hoca ile iletişime geçtim ve yılmadan kafamdaki soruların hepsini cevapladı, sağolsun.
Eğitim içeriğini, sonuçlarını ve soru işaretlerimin cevaplarını alınca mayıs dönemindeki eğitime katıldım.
Online platformlardaki eğitimlerin yanı sıra ön hazırlık programı ile eğitime başlamadan orta seviyede olan Python seviyemde ilerlemeleri iş hayatımda fark ettim.
Eğitimin başlamasının ardından 1. Ayın sonunda işlenen konularda verilen piyasadan ipuçları, firmaların beklentileri ve mülakatta sorulan sorular ile islenen ders sonuçlarında işte baya faydasını gördüm.
Ayriyeten projelerle ilgili sorulara ekiptekilerin sektör tecrübesiyle verdiği cevaplar öğrenilenlerin iyice pekiştirilmesini sağlıyor.
2.5 yıllık iş hayatımda giremediğim problem konuları olmuştu. Eğitim sayesinde her probleme giriş ve farklı bakış açıları kazandım. Eğitimde derslere katılıp ödevleri düzenli yaptığınızda piyasada uzun süreler geçirip elde edemeyeceğiniz yetkinlik ve çoğu bilgiye eğitim sayesinde erişebiliyorsunuz. Ders scriptleriniz iş hayatında size internette bulabileceğiniz karışık bilgilere göre derli toplu bir not olarak eliniz altındaki çok güzel kaynaklar..
Eğitim ücreti diğer kurslara göre pahalı gelebilir fakat ücret eğitimin hak ederi. Daha ucuz olması o kadar emek veren ekibe haksızlık olur.
Özellikle yeni mezun, okuyan ya da kendini ön plana çıkarmak isteyen kişiler için aşırı faydalı olabilecek bir eğitim. 2.5 yıldır Data Scientist olarak çalışıyorum. 1.5 yıl e ticaret (kariyernet) sitesinde tecrübe sonrası, Özyeğin üniversitesinde veri bilimi uzmanı olarak 1 yıldır çalışmaktayım.”
Simge Ilgım Horat
Data Science Specialist at Özyeğin University
“Veri bilimi alanına geçmişte de bir hayli ilgiliydim fakat alanda yürütülen farklı projeleri, bu projelerde izlenen yöntemlerin teorik altyapıları ile birlikte kapsamlı bir biçimde öğrenmem mümkün olmamıştı. İnternette bugün veri bilimi üzerine onlarca kurs, yüzlerce saatlik eğitim videosu bulunuyor. Bu eğitim programını ayrıcalıklı kılan şey ise bence ele aldığı her konuda teoriyi pratikle birleştirmesi ve katılımcının o pratiği kendi iş veya akademik yaşamındaki projelerine uygulayabilmesi için gereken neredeyse tüm yöntemleri aktarıyor olması. Hiç şüphesiz istatistik, matematik veya mühendislik gibi alanlardan çıkışlı kişilerin özellikle teorik noktalar aktarılırken programda kendisini daha rahat hissetmesi mümkün ama sosyal bilimler çıkışlıların da ufak çabalarla programı çok rahat atlatabileceğini şahsi deneyimlerim neticesinde ifade edebilirim. Akademik anlamda sosyal bilimlerin farklı branşlarında ilerleyenlerin veya örneğin veri gazeteciliği gibi alanlara ilgililerin programdan çok değerli iç görüler edinebileceğini vurgulamam gerek.”
Mert Can Yılmaz
Araştırma Görevlisi- Uppsala Üniversitesi
“Veri Bilimi Okulu’un bir parçası olmak, bu eğitime katılmak, kariyerim boyunca verdiğim en iyi karar, kendim için yaptığım en değerli yatırım oldu
Çok uzun süredir CRM & Müşteri Analitiği alanında çalışıyorum; hem sürekli bilgilerimi tazelemek hem de her zaman daha iyisini yapabilmek adına, farklı kurumlar farklı online platformlar olmak üzere bu alanda bir çok eğitim deneyimledim. Her birinden farklı noktaları kendime katarak yoluma devam ettim, ancak hep yetmeyen eksik kalan bir şey vardı sanki.. Bu eğitimin bir parçası olduğumda bunu çok daha iyi anladım
Eğitime başlarken, oldukça heyecanlıydım.. Çünkü başvuru sürecine biraz gecikmiş ve kontenjanın tamamlanmış olmasının getirdiği hayal kırıklığı ile yine de pes etmeden şansımı denemek istemiştim ve başvurumu yaptım. İyi ki yapmışım, ek kontenjan sayesinde eğitimin bir parçası olma fırsatını yakaladım
Bu eğitimin, kesinlikle kariyerimde fark yaratacağına ve bana çok şey katacağına inanarak yola çıktım ki daha önce bu kadar gerçek hayat verileri ile bu kadar çok projenin harmanlandığı başka bir program ile karşılaşmadım (olmadığına da eminim ).. Ve gerçekten de öyle oldu; düşündüğümün çok daha ötesinde fayda sağladım. Daha önce deneyimlediğim iş problemleri ve projeler için hiç bir yerde bulamayacağım yeni kazanımlar elde ederken, yepyeni projeler için de eşsiz bilgiler edindim.
Çok şey öğrendim, çok daha fazla geliştim ve asla yılmadan her gün çok daha fazla istekle eğitimi en iyi şekilde bitirmek için, Vahit hocanın ve Veri Bilimi Okulu destek ekibinin desteği, sağladığı motivasyon sayesinde elimden geleni yapıyorum; tabi bir de eğitimin sonuna gelmenin üzüntüsünü yaşıyorum
İyi ki Veri Bilimi Okulu ve sizlerle kesişmiş yolum; bu ekibin ve eğitimin bir parçası olmak benim için büyük bir mutluluk! Bu güzel kurs organizasyonu, içeriği ve enerjisi için başta hocamız Vahit Keskin'e, değerli bilgi ve katkıları için Veri Bilimi Okulu destek ekibindeki hocalarıma her şey için çok teşekkür ederim .”
Özlem Çağırıcı
Wunderman Thompson Data Science & Data Analytics Manager
“Özel bir bankada yaklaşık 9 senedir denetçi olarak çalışıyorum. Son 4 senedir de veri toplama, analiz etme ve görselleştirme gibi alanlarda çalışıyorum.
Kariyerimde değişiklik arayışındayken, bir online konferansta sektörün lider bankalarından birinin üst düzey yöneticisi veri bilimcisi bulmakta zorlandıklarından bahsetmişti. Bu cümleyi duyduğumda kararımı vermiştim. Ben de veri bilimcisi olmalıydım. Birkaç gün boyunca bu konuda kaliteli içeriği olan bir eğitimi nasıl bulabilirim diye arayış halindeyken Linkedin’de Vahit hocanın eğitim paylaşımı önüme düştü. İçeriğini incelediğim anda bu eğitimi almam gerektiğine karar vermiştim. Vakit kaybetmeden ön başvuru formunu doldurmuştum bile.
Ocak ayının ilk günlerinde başka bir eğitim platformundan aldığım eğitim üzerinden veri bilimi eğitimlerine başlamıştım. Kesin kayıt onayım da geldikten sonra mayıs ayının gelmesini ve programın başlamasını iple çeker olmuştum.
Aklımda bazı sorular vardı. Başlardaki heyecanımın tüm eğitim süresince devam etmeyeceğinden endişe ediyordum. Teorik bilgimin yetersiz oluşunun eğitimden alacağım verimi olumsuz etkileyeceğini düşünüyordum. Bilgi eksikliğimin ve heyecan kaybımın sonucunda da eğitimin ortalarında kopacağımdan çekiniyordum.
Ana eğitimden 1 ay kadar önce 4 hafta süren ve tamamen gönüllü olarak verilen Python eğitimi ile bazı şeyleri fark etmeye başladım. İlk fark ettiğim ve sonrasında da gözlemimin pekiştiği konu, ekibin öğretmek için biz öğrencilerden fazla gayret göstermesiydi. 17 sene standart öğrenim hayatımın dışında bireysel katıldığım ya da iş yerimin katılmamı istediği eğitimlerde genel durum bunun tam tersiydi çünkü. Genelde öğrenciler dersin bir şekilde vaktinden önce bitmesini hayal eder, eğitmen de bir şekilde dersini anlatır öğrenilip öğrenilmediğiyle çok fazla ilgilenmezdi. (Birkaç istisna olsa da genel durum böyledir). Vahit hocanın ve ekibinin tarzı ise bunun tam tersi. Hoca kısa zamanda mümkün oldukça çok şey anlatmak öğretmek istiyor. Teoriden ziyade sektörün ihtiyaç ve taleplerine uygun örneklerle konuyu pekiştiriyor. Zaman zaman gerekli olup da ders uzayacak olsa bizden rica edip dersi uzatıyor. Normalde bizim öğrenmek için hocanın peşinde koşmamız gerekirken biraz daha fazla şeyi öğrenmek için gayret etmemiz gerekirken neredeyse hoca bizim peşimizden koşacak kadar özverili davranıyor. Hatta ders aralarında verilen 10 dakika molalar bile gerçekten 10 dakika. O an saat 43 geçiyorsa mola dönüşü 55 geçeye yuvarlanmaz 53 geçe ders başlar. İlk zamanlar garipsemiştim bu dakikliği ancak hoca işini gerçekten çok seviyor ve biz öğrencilerin bir dakikasının bile boşa geçmesini istemiyor. Bu tarz bir eğitmen daha önce görmemiştim. Bundan sonra da görebileceğimi pek sanmıyorum.
Hocanın ve ekibinin bu kadar fedakârca gayretleri karşısında ben de kendimde onlara karşı öyle sorumluluk hissediyorum ki ödevleri hafta sonuna çok kalmadan önce sabahladım kaç defa. Onların özverisi bana da hem motivasyon sağladı hem de programın sonlarına geldiğimiz bu haftalarda hala ilk günkü heyecanı koruyabildim.
Nasıl geçecek o kadar hafta derken neden bu kadar çabuk bitiyor noktasına geldim. Programın bitecek olması içimde burukluğa sebep oluyor. Bir hafta bayram arasında fark ettim ki hafta ortasında Vahit hocanın ders anlatmayacak olması, 54 dakika sonra başlıyoruz diye mesaj atmaması bende bir burukluk oluşturuyor. Çok alışmışım. Hocanın sesindeki enerjiklik bile dersi dinlerken belli bir dikkat seviyesini oluşturuyor. Sanırım eğitim bittikten sonra ben arada internetten hocanın konferans ya da eğitimleri açıp dinleyeceğim. Çünkü Vahit hocayı tanıdıkça, bu genç yaşta başardıklarını öğrendikçe ilham alıyorum.
Lisede sayısal bölüm okumuş olsam da lisansta işletme okumuş ve bankacılık sektöründe çalışan biri olarak yapmaya çalıştığım kariyer değişikliğinin zorluklarına rağmen başarılmasının mümkün olduğunu, aldığım eğitimden bağımsız olarak Vahit hocanın hayat hikayesinden kendi adıma ders olarak çıkarttım.
Evet bazı şeyler zor ama imkânsız değil. Kendi adıma tek pişmanlığım Vahit Hoca ile daha erken tanışmamış olmak. Ama geç de olsa tanışmış olmak ve bu eğitimi almış olmak da önemli bir öz yatırım. Bana göre de yatırımın en kıymetlisi kişinin kendine yaptığı yatırım. Siz de kendiniz için bir şey yapın ve bu eğitimi almakla başlayın.
Eğitime katılırsanız muhakkak yapmanız gereken ilk şey ön hazırlık eğitimini ciddiye alıp programa bu eğitimleri tamamlayıp başlamak. Ayrıca her hafta verilen ödevleri de yine bir zorunluluk değil, bize verilen hediye olarak değerlendirmek. Zira teorik olarak birçok şey öğrenilir ama piyasanın talepleri, beklentileri ve aradıkları ancak tecrübe ile kazanılır. Bu tecrübeyi edinene kadar da başka birinin tecrübesinden faydalanmak en kestirme yöntemdir. Ödevler de öğrenme sürecinin en önemli unsurlarından.
Özetlemek gerekirse; burası çok güzel, gelsenize.”
İsmail Özdemir
Data Scientist
“Merhabalar, Ben Tuğçe İnanır, bu eğitim programında 10. Haftada geri bildirim vermek isterim.
Öncelikle eğitim geçmişim bu program ve yaptığım iş ile örtüşmüyor idi. Aslen Biyoloji mezunuyum, mezun olduktan kısa süre sonra analiz ve raporlama uzmanı olarak Vodafone Türkiye’de işe başladım, 1,5 yıl geçtikten sonra ise merkez ofise transfer oldum ve işim tamamen data üzerine oldu. Analiz ve raporlama uzmanı olmadan önce Excel’in ne olduğuna dair en ufak bir fikrim yoktu. İşi işte öğrendim ve kendimi sürekli geliştirdim. Business altyapımla birlikte raporlama kasımı da güçlendirerek işimde uzmanlaştım. Eşimle yurtdışına taşındığımız için mevcut işimden ayrıldım ve Avrupa’daki fırsatların Excel ile değil daha çok Sql ve Python üzerine olduğunu bildiğimden veri bilimi alanına yönelmek istedim.
Veri bilimiyle ilgili biraz araştırma yapan birinin karşısına mutlaka çıkan bu eğitimle yoluma devam etmek istedim ve öncesinde bir hazırlık sürecini kendimiz yapmamız gerektiğinin farkındaydım. Ancak yurtdışına taşınmak gibi özel bir sürece girdiğimiz için tam anlamıyla konsantre olamadım. Ön hazırlık programını tamamen bitirmeden programa başlamanın eksikliklerini tabi ki çokça yaşadım. Programın ilerleyen aşamalarında yeni yeni alışmaya başladım diyebilirim. Program oldukça zorlayıcı ve iyi bir öğrenme hazırlığı istiyor. Vahit hoca bir derste kendini anlatırken çok zor öğrendiğini ve öğrenirken sorguladığını ancak sonrasında tam öğrendiğini söylemişti. Kendimle ilgili bildiğim bir gerçeği hocasından da duyunca aslında söylemeye utandığım bir şey olduğunu fark ettim ve bu durum genel olarak özgüvenimi de arttırdı.
Eğitime başlamadan önce katılımcıların aklında çok fazla soru işareti olacaktır eminim ki. Eğitime başlama koşullarından birinin ön hazırlık videolarının bitirilmesi gerektiği mutlaka belirtilmeli. Aksi takdirde bu işi ve alanı gerçekten istemesem yarı yolda bırakma ihtimalim çok olasıydı. Program başlamadan en az 2 ay öncesinden biliyordum, bu süreci şahsi nedenlerden dolayı olması gerektiği gibi yönetemediğim için zorlandım ancak kesinlikle ön hazırlık videolarının bitmeden programa başlanılmaması kanaatindeyim. Ancak bu alanda çalışmak isteyen ya da çalışan birinin kesinlikle alması gereken bir eğitim, arkadaşlarımla içeriğini konuştuğumda çok şaşıran oluyor.
Bunun dışında Veri Bilimi Okulu destek ekibiyle olan iletişim çok değerli ve ellerini hep üzerimizde hissediyorum, ne zaman soru sorsam hep en kısa zamanda cevap aldım.
Son olarak Data Engineer eğitimine bu eğitimden sonra başlayacağım .”
Tuğçe İnanır